zaterdag 14 december 2013

De week van De Pintpakker

Het is me het weekje wel geweest, biervrienden. Maar liefst twee nieuwe trappisten bieren zagen het levenslicht, Pint heeft nog steeds een voorzitter en - belangrijker misschien - Pint heeft nog steeds een onafhankelijke columnist. En dat ben ik.

Het verschijnen van Zundert, trappistenbier uit Abdij Maria Toevlucht, heeft vrijwel elke bierenthousiasteling beroert. Per slot komt het niet vaak voor dat de hoogste kwaliteiteitsklasse binnen Bierland een nieuwkomer mag verwelkomen. Want zo is het toch, vrienden? Beter dan een trappist kan je het niet krijgen en het is niet voor niets dat de Moeder aller trappistenbieren, Westvleteren, jaar na jaar tot het allerbeste bier ter wereld wordt verkozen. En die keuze komt niet uit de lucht vallen, nee, het is het wereldwijde CONSUMENTENpanel van Ratebeer dat tot deze wijze conclusie komt. Als columnist voor de grootste bierCONSUMENTEN vereniging van Nederland, uw nederig dienaar, kan het niet anders dan dat ik die keuze respecteer en toejuich. Toch?

Maar in alle eerlijkheid, Ratebeer kan mij gestolen worden. Het zijn voor alles de minst intelligente bierdrinkers ter wereld die dit forum bewonen (Amerikanen en hun bewonderaars) en bovendien allemaal met stoffen tasjes uitgerust, hoe virtueel dan ook. Zie eens wat zij voor oordelen geven over de bieren die zij drinken, en wat voor wonderlijke zinsconstructies en woordkeuzes ze zich permitteren. Het gaat er eerst en vooral niet om coherent en begrijpelijk te zijn voor anderen, nee, de recensies laten zich lezen als een esoterische wedstrijd biersnoeverij. Commercieel succesvolle bieren worden om die reden als een baksteen in de poel des bierverderfs gegooid en hoe onverkrijgbaarder een bier is, hoe hoger het over het algemeen wordt beoordeeld. Het spreekt haast als vanzelf dat de überklasse Nederlandse bierkenners Ratebeer adoreert: zij houden er een vergelijkbare kijk op de bierzaak op na en de paupers die Pliny the Younger, Rooie Dop Morning Coffee Urine Espresso Imperial Porterstout Brett Barrel Aged of willekeurig De Molen bier nog nooit dronken, niet lekker vinden, kennen, of beide, het liefst ouderwets voor de leeuwen zouden willen werpen.

De marketing van trappistenbieren gaat er overigens bepaald niet op vooruit. Schaarste,of in elk geval de illusie daarvan, creëren en een eclectisch etiket: klaar is Zuster Klara. Zoek maar eens de verschillen tussen deze etiketten.

Wat dat betreft doet die andere nieuwe trappist, Spencer uit Amerika, het niet anders behalve dat het etiket ook zo op hun zeep, kaas, kaarsen of andere handelswaar geplakt kan worden. Maar het maakt niet uit vrees ik: de ranglijst van Ratebeer zal eind 2014 zeker twee nieuwkomers in de top-10 kennen, uit het niets verschenen. U mag raden. En stemmen.

Over onze Voorzitter zal ik eens niets zeggen, behalve dat ik hem steun in zijn strijd tegen het Stalinistisch bolwerk binnen Pint dat Redactie heet.

En dan de belangrijkste vraag: moet Pint een onafhankelijk columnist hebben? Die vraag is aan u om te beantwoorden, maar is volgens mij eenvoudig met 'ja' te beantwoorden. Zonder nar, zonder 'geweten', is geen enkele organisatie gezond te houden. Op elke regel is een uitzondering en dat is hier de PVV: daar is de nar tot leider verklaard en het geweten geaborteerd, maar een gezonde club is het. Zolang we onszelf au serieux nemen moeten we de spiegel niet ver van ons af willen werpen maar koesteren. Van die verduivelde linnen tasjes moeten we af maar een nar is een zegen. Nu nog een goede voorzitter en dan laten we de bierwereld weer eens een poepie ruiken. Ik ben daarvoor niet beschikbaar, ondanks al uw gespeculeer. Ik kijk wel beter uit. 

Zo. En dan nu een biertje. Zal ik eens een trappist nemen? Schijnt best lekker te zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten