maandag 25 november 2013

De Pintpakker, column 10 - december 2013 (niet verschenen in Pint Nieuws)

Het zijn treurige tijden waarin we elkaar weerzien, beste biervrienden en biervriendinnen, maar ze worden allengs beter. Onze aanstaande ex-voorzitter is weer goed ter been, vrouwen hervinden hun plek achter het aanrecht en ik heb een bockbier met smaak gedronken.

Ook de laatste loodjes legt Jeroen blijmoedig af en hij blijft zich manmoedig van zijn taak kwijten. Niemand begrijpt weliswaar nog iets van wat hij zegt, maar dat is niet erg. Wat mij verbijstert is dat de kandidaten niet allang over elkaar heen buitelen ter opvolging van wat, op de plek van Philip de Ridder na, toch de mooiste functie in Nederland-Bierland is: voorzitter van PINT. Wie gaat het worden: Nico Lammers, onze PR-man, die de afgelopen jaren meer dan wie ook heeft gedaan om de kloof tussen PINT en de rest van bierminnend Nederland te vergroten? Peter Keller, Laurens van Ulden, Theo Sas? Geen idee: nooit gezien, nooit gehoord, en waarschijnlijk bestaan ze niet eens. Sabine Schipper-Wellink? Nee, die krijgt het weer te druk in de keuken. Erwin de Cock dan? Wellicht, maar dan zou de uitnodiging voor de ALV vanaf nu, net zoals dit mooie Magazine, in onderkast 5 worden gezet en komt er vanwege de onleesbaarheid HELEMAAL niemand meer opdagen. Iemand van buiten dus.

Die van Bierburo lijkt me wel wat, die lacht zo lief. Zijn wij meteen van het probleem af een reden te bedenken om hem weer de Henri Reuchlin Award, vroeger bekend als de Gouden Pint, uit te reiken: onze voorzitter zit namelijk in de jury en zelfs voor Henri gaat het te ver deze prijs aan zichzelf toe te kennen. Of Jos Walstra, van Regio Noord: da's een man met een mening die gehoord wordt. Ik woon zelf in het zuiden van het midden des lands en ik hoor Jos regelmatig en nee, dat is niet aan de telefoon, nee. Bob Molenbroek van Regio Noord-Holland is ook een optie, alleen baart de korte termijn aldaar mij dan zorgen. De strijd om zijn opvolging zal vele malen bloederiger zijn: Bob heeft de eer op de verst doorgezaagde stoelpoten uit de geschiedenis van PINT te zitten. Theo Flissebaalje is een optie zoals ammoniak dat is. Als het maar niet die bolle blaaskaak van dat boekje met die slijter is, die man van zes miljoen uit Amsterdam. Zes miljoen kilocalorieën dan hè. Of anders Jan-Willem Fukkink, al moet hij dan wel zijn brouwerij opgeven, maar dat is eerder een zegen dan een offer. Voor ons dan, en we weten meteen zeker dat we de komende jaren met iedereen ruzie hebben en door niemand serieus zullen worden genomen, behalve als er een rekening valt te betalen voor een leuk bier-idee. Precies zoals de zaken nu liggen dus.

En dan is daar 'dinerbier', de trouvaille van Fiona de Lange. Mij was het ontgaan dat we er behoefte aan hadden - er bestaan honderden bieren, geschikt voor bij het diner. Haar creatie, een combinatie van gerstewijn, zwaar Belgisch Donker en stout - allen mooie, oud-Hollandsche bierstijlen - gaat boven alles goed bij vleesgerechten. Zeg maar dag tegen dineren met vis! En die tonen van laurier en drop van de gerstewijn - elke brouwer zou zijn gerstewijn met die smaken weggooien, maar goed, Fiona heeft het aanrecht herontdekt en dat is een goede zaak.


A propos, ik dronk dus pas een bokbier - met smààk! Het kwam uit België en deed me aan een abdijbier dubbel denken, maar potverdriedubbeltjes, daar kunnen die Nederlandse brouwers nog eens een voorbeeld aan nemen. Het was namelijk én niet zoet, én niet zuur! Geweldig genoten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten